Als HSP kun je gevoelig zijn voor de effecten van cafeïne. Toch zie je mij regelmatig een kopje koffie drinken. Daarnaast drink ik ook nog cola, thee en eet ik chocolade (allemaal producten die cafeïne bevatten).

Cafeïne zit in planten zoals de koffieboon en in thee (in de vorm van theïne). Beide hebben een vergelijkbare werking in het lichaam. Cafeïne als zuivere stof is een wit poeder met een bittere smaak. Cafeïne verbetert je concentratie en vermindert vermoeidheid, maar het kan bijvoorbeeld ook zorgen voor een opgejaagd gevoel, slaapproblemen, gevoelens van angst & hoofdpijn.

Zelf probeer ik het bij één en soms twee kopjes koffie per dag te houden. Tevens drink ik mijn koffie altijd met heel veel (haver)melk, dus écht koffie kun je het haast niet noemen. Door het toevoegen van melk aan mijn koffie wordt de opnamesnelheid vertraagd. Cafeïne wordt opgenomen via de maag en het duurt vaak zo’n 45 minuten voordat het volledig opgenomen is. Er bestaat een verschil in werking tussen mensen door fysieke en omgevingsfactoren zoals zwangerschap, overgewicht, anticonceptie, roken en lengte.

Dit betekent dat het voor sommigen lang kan duren voordat het effect van cafeïne afgenomen is. Houd hier rekening mee als je, net als ik, gevoelig bent voor cafeïne en daardoor misschien lastiger in slaap valt. Je kunt dan beter niet na 12 uur ’s middags nog iets met cafeïne nemen.

Er zitten ook nadelen aan het gebruik van cafeïne. Wie regelmatig te veel cafeïne binnenkrijgt, kan last krijgen van rusteloosheid, angstgevoelens, prikkelbaarheid, hoofdpijn, beven, duizeligheid, suizende oren, hartkloppingen en slaapproblemen. Wat te veel is, verschilt sterk per persoon, want niet iedereen is even gevoelig voor de werking van cafeïne.

Cafeïnevrije koffie, kruidenthee en cafeïnevrije cola zijn goede vervangers voor mensen die liever minder of geen cafeïne willen nemen. Een kopje cafeïnevrije koffie is niet helemaal cafeïnevrij. Het bevat nog 2 tot 4 milligram cafeïne. In koffievervangers, zoals Bambu, zit helemaal geen cafeïne.

Soms, wanneer ik hevige hoofdpijn of migraine heb, neem ik een extra kopje koffie. Dat lijkt tegenstrijdig, maar cafeïne kan de werking van medicatie versterken en voor mij werkt dat.

Zoiets als energy drink gebruik ik niet meer (dit bevat ontzettend veel cafeïne). Dat deed ik vroeger wel als ik na een lange werkdag nog even wilde knallen in de sportschool of wanneer ik enorm duf was vanwege m’n hooikoorts en dat wilde doorbreken. Daarvoor werkte het écht super. Alleen was die piek altijd maar van korte duur en volgde er al snel een enorme dip. Soms zelf zo er dat ik wel in slaap kon vallen.

Naast dat het absoluut niet gezond voor je is, krijg ik er ook hoofdpijn en buikpijn van, en dat is voor mij genoeg reden om het te laten staan.

Ben jij ook gevoelig voor de effecten van cafeïne? Wat doet het met je?

Geef een reactie