• HSP-Healthcoach & Mindfulness Trainer
  • hhlcoaching@gmail.com

Wat wel eten, wat juist niet eten?

Het is belangrijk om ook tijdens je zwangerschap goed, gezond en gevarieerd te blijven eten. Jij en je kindje hebben voldoende voedingsstoffen nodig om in conditie te blijven en om goed te groeien. Je voeding speelt hierbij een cruciale rol. Gezond en verantwoord eten is de beste basis voor een nieuw leven.  Een zwangerschap vraagt veel van je lijf. Daarom is het belangrijk dat je zo goed mogelijk voor jezelf en je kindje zorgt. Als je hier op let dan krijgt je kindje voldoende voedingstoffen binnen om goed te groeien.

Gezonde vetten
Essentiële vetzuren en dan met name omega 3 vetzuren (EPA en DHA) zijn zowel voor moeder als kind ontzettend belangrijk. Ook het essentiële vetzuur arachidonzuur (omega 6) is heel belangrijk tijdens de zwangerschap en bij het geven van borstvoeding. Door tekorten wordt de moeder vergeetachtig en tekorten kunnen zelfs leiden tot een depressie. Tijdens de zwangerschap wordt het zenuwstelsel waaronder de hersenen, gevormd uit vetzuren. DHA en arachidonzuur zijn de belangrijkste bouwstenen van hersencellen. Tekorten hebben invloed op de hersenfunctie, invloed op het geheugen. In de laatste fase van de zwangerschap en bij het geven van borstvoeding geeft de moeder de belangrijke vetzuren door uit haar eigen reserves. Tijdens de zwangerschap kan het niveau van de moeder wel met 50% omlaag gaan, suppletie is daarom dus aan te raden.

Belangrijke vitaminen en mineralen

Vitamine D
Een vitamine D tekort in de zwangerschap geeft kans op verminderde botopbouw bij het kind. Een tekort aan vitamine D bij de moeder veroorzaakt een lager geboortegewicht en geeft bijna een 2,5 keer zo grote kans dat de baby te klein is. Een tekort aan vitamine D bij de geboorte vergroot de kans op luchtweginfecties met het RS virus in het eerste levensjaar. Een hoge inname van vitamine D tijdens de zwangerschap verlaagt het risico op astmatische klachten. Vitamine D bij de moeder beschermt de baby tegen het ontwikkelen van diabetes type 1.

Ijzer
Tijdens je zwangerschap neemt je bloedvolume met wel 45% toe, daarom heb je meer ijzer nodig. Ijzer is onder andere nodig voor het zuurstoftransport in het bloed. Het is aan te raden om een goede multivitamine speciaal voor zwangeren te nemen.

Vitamine B6
Vitamine B6 kan helpen bij misselijkheid. Dit is uit eiwitrijke voeding te halen zoals: kip, lever, eidooier, vis, zilvervliesrijst, zaden en noten, avocado, sojabonen. B6 is onder andere belangrijk bij de cholesterolstofwisseling, omzetting van hormonen, werking van het immuunsysteem, celdeling, omzetting van eiwitten, vetzuren, koolhydraten, vochthuishouding, aanmaak van rode bloedcellen en lever- ontgiftingsprocessen.

Magnesium
Magnesium is een mineraal dat zorgt voor ontspanning. Magnesium speelt een grote rol in de bescherming van hart en hersenen en het voorkomen van zuurstoftekort bij de geboorte. Magnesium helpt bij het tegengaan van krampen en vermindert spierspanning en stress.

Glutamine
Glutamine is een niet-essentieel aminozuur. Glutamine wordt gevormd uit glutaminezuur en zit in kaas, vis, kalkoen en ei. Glutamine versterkt de darmcellen, helpt tegen stress, stabiliseert het immuunsysteem en voorkomt dieptepunten en rusteloosheid. Gaba (gamma-aminoboterzuur) wordt gevormd uit glutamine en zorgt voor ontspanning en slaap. Belangrijke bronnen uit voeding zijn: bananen, runderlever, broccoli, zilvervliesrijst, heilbot, linzen, sinaasappelen en andere citrusvruchten, spinazie, amandelen, walnoten.

Thyroxine
Het schilklierhormoon thyroxine heeft grote invloed op de menstruatie en zwangerschap en zorgt voor een besluitvaardig brein, dat zorgt voor:

  • Het maken van (de juiste) keuzes
  • Lichaamsbeweging
  • Leidt tot gezondheid
  • Vrolijke stemming

Het hormoon thyroxine wordt gemaakt uit l-tyrosine. Voedingsbronnen van tyrosine zijn: eieren, vlees, vis, kaas, melk (producten), avocado, peulvruchten, noten en zaden. Voor een goede werking van dit hormoon zijn co-factoren noodzakelijk. Jodium en selenium zijn daarvan de belangrijkste. Veel vrouwen hebben hier een tekort aan, een grote oorzaak hiervan is stress. Bij stress gaat de aanmaak van adrenaline omhoog en dat trekt belangrijke stoffen (vooral B- vitamines) weg die nodig zijn voor de aanmaak van het schildklierhormoon. Het is dus heel belangrijk om stress te verminderen!

Voedingsmiddelen vermijden

Denk goed na over wat je in je mond stopt. De meeste dingen kun je gewoon eten, maar er zijn een paar uitzonderingen. Laat je niet overhalen door anderen om bepaalde dingen wel of niet te eten. Kies bewust en gebruik je verstand, jij bepaalt! Er zijn een aantal voedingsmiddelen die je tijdens je zwangerschap beter kan vermijden.

Cafeïne
Te hoge inname van cafeïne geeft vermindering van de vruchtbaarheid, door het verminderen van spieractiviteiten van de eileiders. Het kan zelfs een hogere kans op miskramen geven.

Rauwe eieren
Rauwe eieren zijn een bron van salmonellabacteriën. Zelfgemaakte pasta carbonara, chocolademousse of tiramisu zijn voorbeelden waarin rauwe eieren verwerkt zijn.

(Half) rauw vlees
Filet americain, rosbief, tartaar, ossenworst, biefstuk die niet doorbakken is. In rauw vlees kan de listeriabacterie  en toxoplasmose  voorkomen. Ook in vacuüm verpakte rauwe vis en gerookte vis, zoals gerookte zalm kan dit voorkomen. Een infectie met toxoplasmose kan ernstige gevolgen hebben voor je omgeboren kind.

Rauwmelkse kazen
Kazen die gemaakt worden van ongepasteuriseerde melk zoals camembert en brie kunnen besmet zijn met de listeria bacterie. Op het etiket staat ‘au lait cru’. Listeria kan schadelijk zijn voor de ontwikkeling van je baby en het kan zelfs een miskraam veroorzaken.

Lever en leverproducten
Vanwege de hoge dosis vitamine A, overdosis kan leiden tot aangeboren afwijkingen. Vitamine A komt voor in leverpastei, paté, smeerleverworst of leverworst.

Drop en zoethout
In drop zit de stof glycyrhizine. Dit heeft effect op de werking van de nieren. Door drop en zoethout te eten kan een verhoogde bloeddruk, vochtophopingen en een tekort aan kalium ontstaan.

Ben jij zwanger of wil je zwanger worden en zie je door de bomen het bos niet meer?
Kijk dan even bij Happy Healthy Pregnancy.