De vakantieperiode is aangebroken. Heerlijk! Een tijd waarin niks moet en waarin je lekker kan ontspannen, zou je denken….
Toch zorgt de vakantieperiode bij hoogsensitieve mensen vaak voor stress. De voorbereidingen, het reizen, keuzes maken, een nieuwe omgeving ontdekken, allemaal factoren die voor een HSP echte uitdagingen kunnen zijn. Sommige HSP kiezen er dan ook voor om thuis te blijven en af toe wat leuks te doen, helemaal prima natuurlijk!

Ik kan zelf enorm genieten van op vakantie gaan, ondanks de uitdagingen die dit met zich meebrengt. Ik laat me er niet door weerhouden, omdat ik weet dat ik het zo fijn vindt. Misschien herken je het wel? Je vindt het heerlijk om een nieuwe omgeving te ontdekken en om even weg te zijn uit je dagelijkse routine van thuis. Maar een andere omgeving en een ander ritme zorgt ook voor onrust, omdat je eigenlijk helemaal niet zo goed tegen veranderingen kan. Daar komt ook nog bij dat je meestal niet alleen reist, dus rekening moet houden met anderen –> niet-HSP die geen idee heeft waar jij je zo druk over maakt, of ook HSP die net zo van de leg is als jij. En met name wanneer die laatste je kind(eren) betreft, heb je er ook nog een zorgtaak bij. Dat vraagt om wat planning én selfcare.

Een aantal voorbeelden van wat ik vaak te horen krijg: ‘Wat maak jij je druk, dat is toch niet nodig?’ ‘Als we iets vergeten, dan kopen we dat toch gewoon.’ ‘Het hele huis hoeft niet schoon.’ ‘Laat die was toch liggen, dat kan ook als we weer terug zijn.’ Als HSP houd je er van om goed voorbereid te zijn. Je houdt niet van onverwachte dingen, want je bent snel van slag. Een opgeruimd huis zorgt ook voor een opgeruimd hoofd. Daarom houd je er van dat alles netjes is, ja – ook vóórdat je op vakantie gaat. Want dat geeft rust en ruimte. Het is eigenlijk allemaal heel logisch als je bedenkt waarom je dingen doet vanuit je HSP zijn 😉.

De voorbereidingen en het reizen naar de vakantiebestemming toe zorgen bij mij voor de meeste stress. Ik deel graag mijn tips met je zodat jij je stress ook kan beperken tot een minimum en een geslaagde vakantie hebt! Blijf tijdens je vakantie ook goed naar jezelf luisteren en voel wat voor jou belangrijk is. Communiceer dit vooral ook helder naar degene met wie je op reis bent.

Tips voor een goede voorbereiding:

 • Begin op tijd met inpakken.
 • Begin op tijd met wassen en houd kleding die je mee wilt alvast apart.
 • Ga niet in je eentje last minute het huis opruimen en schoonmaken à laat een huishoudelijke hulp komen voordat je vertrekt. Of nog beter; tijdens je vakantie, zodat je in een schoon huis terug komt.
 • Print alle reispapieren uit en bewaar ze bij elkaar in een mapje/tasje samen met andere belangrijke papieren.
 • Bedenk van tevoren wat je zou willen doen/zien op je vakantiebestemming en koop een mooie reisgids om alvast in de stemming te komen.
 • Bespreek van te voren met degene met wie je op reis gaat wat je graag zou willen doen en hoe jij je vakantie het liefste invult.
 • Is een vreemde taal een belemmering voor je? Download alvast een vertaal app of oefen alvast wat makkelijke en veelgebruikte woorden in de taal van je vakantie land.
 • Check of je vakantiebestemming/accommodatie een fijne plek voor je is. Denk aan rust & ruimte om goed te slapen, maar ook om je terug te kunnen trekken. Denk ook aan het klimaat: is het niet te warm of te koud voor je?
 • Check ook even wat de regels zijn met betrekking tot het Corona virus. Zijn er belemmeringen vanwege de Corona maatregelen? Heb je gedacht aan mondkapjes, desinfectie gel/spray?

Tips voor een goede reis:

 • Pak (in de week) voordat je op vakantie gaat wat extra me-time. Zorg ervoor dat je goed slaapt en dat je voldoende energie hebt om op reis te gaan.
 • Bespreek met degene met wie je reist dat je tegen het reizen op ziet. Overleg van te voren hoe vaak jullie gaan pauzeren en hoe lang. En plan een overnachting als jullie ver reizen (met de auto), zodat je tussendoor alvast weer kan opladen.
 • Neem oordopjes of een noise cancelling koptelefoon mee.
 • Drink voldoende water tijdens de reis en vergeet ook niet om goed én voedzaam te eten.
 • Neem een goed boek mee, een waarbij je een beetje kan wegdromen.
 • Denk ook aan fijne relax muziek of aan geleide meditaties om tot rust te komen. Dit kun je makkelijk downloaden op je telefoon.
 • Neem een notitieboekje en pennen mee, zodat je aantekeningen kunt maken van de reis, je inspiratie of emoties direct kwijt kan.
 • Neem een lekker warm en zacht dekentje mee van huis. Fijn om tijdens het reizen onder te kruipen als je moe bent, maar ook fijn om bij je te hebben als je bijvoorbeeld in een hotel overnacht.
           Fijne vakantie!

Geef een reactie