Emoties overnemen van anderen. Dit is iets waar je je misschien niet zo bewust van bent, maar wat vaak gebeurt als je niet zo lekker in je vel zit of wanneer je moe bent. Ik geef je tips hoe je dit kunt voorkomen en hoe je dit in je voordeel kunt gebruiken.

Herken je dit? Je komt een ruimte binnen en meteen krijg je een zwaar gevoel. Of je voelt je helemaal goed, je bent vrolijk en dan ineens voel je je down. Of na een gesprek met een vriendin die haar frustraties uit over haar werk, voel jij je ineens ook gefrustreerd. Dit zijn allemaal voorbeelden van het overnemen van emoties.

Misschien herken je dit ook wel: Je kijkt een film en moet huilen, je bent geraakt door wat er zich in de film afspeelt. Of je wordt emotioneel omdat iemand iets ontzettend liefs voor je dit. Zo, maar wat voorbeelden. Dit zijn emoties van jezelf. En dat is ook goed, die mogen er ook zijn. Het wordt een ander verhaal wanneer je de emoties van een ander zodanig overneemt dat je er zelf last van ondervindt.

Dit is voor HSP een grote uitdaging omdat bij mensen die hoogsensitief zijn alle prikkels ongefilterd binnen komen, dus ook gevoelens en emoties van anderen. De emoties die je uit je omgeving opvangt kunnen daardoor voelen alsof ze van jou zijn. Je kunt daardoor niet goed onderscheiden wat van jou is en wat van de ander is. Er is een verschil tussen met iemand meeleven en de emotie overnemen.

Hoe weet je nou wanneer je de emotie van een ander hebt overgenomen? Dit is waarschijnlijk het geval als er geen aanwijsbare reden lijkt te zijn waardoor je humeur ineens is omgeslagen. Of wanneer je ineens overvallen wordt door een onprettig gevoel en er  niks meer van je goede humeur over is.

Om te voorkomen dat je de emoties van een ander overneemt is het belangrijk dat je je hiervan bewust wordt. Het begint allemaal met bewustzijn. Alleen als jij je bewust bent van wat er gebeurt kun je er iets aan veranderen. Het is daarom belangrijk dat jij goed weet hoe je je voelt, zodat je beter bestand bent tegen het humeur van anderen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld voordat je een ruimte binnengaat even stil te staan bij wat je voelt en om vervolgens op te merken of er iets verandert wanneer  je de ruimte binnengaat. Merk je bijvoorbeeld iets op in je lichaam, verandert je ademhaling? Veranderen je gedachten? Merk ook op wat er gebeurt met je energielevel, check even of die nog op peil is of dat je je ineens moe voelt.

Dit vraagt natuurlijk wat oefening en een oefening die hier goed bij kan helpen is de drie minuten ademruimte, waarbij je even stilstaat bij je gedachten, gevoel en je lichaam. Wil je meer weten over deze oefening stuur mij dan even een berichtje dan leg ik het je uit.

Mocht je nou in een situatie komen waarbij je merkt dat je humeur verandert, maar je weet niet waar dit gevoel vandaan komt. Bijvoorbeeld wanneer je op een verjaardag bent met veel ander mensen of wanneer je bij een concert bent of een festival. Dan kun je twee dingen doen. En dat is de situatie opmerken en accepteren. En dat betekent dus ook accepteren dat je je even niet zo top voelt. Of uit de situatie stappen en dat betekent dus letterlijk afstand nemen. En dan kan het dus zijn dat je die verjaardag verlaat of dat je naar huis gaat in plaats van bij het concert of het festival te blijven.

In beide gevallen is het belangrijk dat je vervolgens even wat alleen en oplaadtijd pakt zodat je weer in je eigen energie terecht komt.

Als je een op een met iemand praat en je merkt dat je energie of je humeur verandert dan kun je dat natuurlijk gelijk checken bij diegene door kenbaar te maken wat je voelt en te vragen of er iets speelt. Daardoor houd je de emoties buiten jezelf en kun je super goed luisteren, adviseren en meeleven met diegene waarmee je praat. Zonder dat je daarbij jezelf kwijtraakt.

Geef een reactie