Goede, gezonde voeding is essentieel voor de ontwikkeling van je kind. Jouw baby is afhankelijk van wat jij in je mond stopt. Gezond, gevarieerd en bewust eten is daarom nu belangrijker dan ooit. Door zo gevarieerd mogelijk te eten, met name groente en fruit, krijg je een groter spectrum aan vitamines, mineralen en sporenelementen binnen. Naast groente en fruit bevatten noten en zaden veel essentiële stoffen voor jou en je kindje.
Aankomen tijden de zwangerschap
Dat je tijdens je zwangerschap in gewicht aankomt is volkomen normaal en ook nodig voor een gezonde zwangerschap. Zelfs wanneer je niet meer zou gaan eten, is een gewichtstoename van twaalf kilo normaal. Het extra gewicht is uiteraard je baby, het vruchtwater, de placenta, de toename in bloedvolume en wat extra vetreserve. Je lichaam legt vanzelf extra vetreserve aan, dit is nodig voor bijvoorbeeld de borstvoeding. Maar ook om de eerste periode na de bevalling door te komen. Je hebt deze reserves dan zeker nodig!
Het extra gewicht is als volgt opgebouwd:
(let op, dit zijn gemiddelden en kan bij jouw zwangerschap iets meer of minder zijn)
- Baby 3000-3500 gram
- Baarmoeder 800-1000 gram
- Placenta 650 gram
- Vruchtwater 800 gram
- Vocht 2000 gram
- Borsten 400 gram
- Vet 1500-3000 gram
- Extra bloed 1500 gram
Hoeveel je gemiddeld aankomt tijdens de zwangerschap, is onder andere afhankelijk van de Body Mass Index (BMI) die je voor je zwangerschap hebt. Als je een gezonde BMI hebt (tussen de 18,5 en 25), kom je gemiddeld tussen de 11,5 kg en 16 kg aan.
Eten voor twee
Eten voor twee tijdens je zwangerschap is niet nodig. Je hoeft ongeveer tien procent meer te eten dan je normaal gesproken doet. Kom je tijdens je zwangerschap erg veel aan, dan is dat ongunstig voor het verloop van je zwangerschap. Je komt zelf veel aan terwijl je baby er geen voordeel van heeft; die is nog klein en heeft maar weinig voedingstoffen nodig. Wanneer je tijdens je zwangerschap veel aankomt ontwikkel je een verhoogd risico op zwangerschapsdiabetes en complicaties tijdens de zwangerschap en bevalling. Ook voor je kindje heeft een te grote gewichtstoename nadelen. Je baby heeft dan een grotere kans op overgewicht en hart- en vaatziekten op latere leeftijd. Bovendien moeten al die extra kilo’s er na de zwangerschap ook weer af. Gebruik je zwangerschap niet als excuus om extra aan te komen. Natuurlijk mag je genieten en het is ook echt niet erg wanneer je iets vaker wat lekkers eet dan je normaal gesproken zou doen. Eén kilo meer of minder aankomen maakt echt geen verschil, maar zorg ervoor dat dit geen vijf of tien (of meer!) kilo wordt.
Ben jij zwanger of wil je zwanger worden en kan je wel wat begeleiding gebruiken?
Kijk dan even bij Happy Healthy Pregnancy, ik help graag!